Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Χανιά 25 Απριλίου 2024

Συναντήσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πλατανιά

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Μαλανδράκης επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες ως μέλος του δικτύου ” Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – BELC ”, όπου είχε μια σειρά συναντήσεων, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών.

​Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, στο Κεντρικό Κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γεν.Δ/ντης Επικοινωνίας κος Alessandro Giordani καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέροντας το βασικό σκοπό και τα σημαντικά οφέλη του Δικτύου BELC για τις τοπικές κοινότητες και πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στο κάθε Δήμο. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, η συνάντηση με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος προέβη σε διεξοδική ενημέρωση μέσω ερωτήσεων που δέχτηκε, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα πολιτικών ή πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και μπορούν εφαρμοστούν και στον Δήμο Πλατανιά. Υψηλόβαθμα στελέχη και Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε μετέφεραν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους σε πολύ σημαντικά θέματα όπως η Μετανάστευση και η ´Γαλάζια Ανάπτυξη ´.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν ευκαιρίες που παρέχονται για τις παραθαλάσσιες περιοχές, όμως σε ένα δυσλειτουργικό και υποχρηματοδοτημένο πλαίσιο, όπως ανέπτυξε με επιχειρήματα ο Κος Μαλανδράκης και υπήρξε η ανταπόκριση από τα στελέχη της Ε.Ε. για την εξέταση των προτάσεων του.

​Σε συνέχεια στις εγκαταστάσεις, σημαντικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε φιλοξενήθηκαν τη 2ημέρα ο Δήμαρχος Πλατανιά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του Δικτύου BELC από Ελλάδα και Κύπρο. Εμπειρογνώμονες μετέφεραν την τεχνογνωσία τους σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπως ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις και οι τρέχουσες προτεραιότητες του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών ERCC (Emergency Response Coordination Centre).

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Ι. Μαλανδράκης «…με την επίσκεψη μου εδώ στο ERCC, επιβεβαιώνεται πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκη, ιδιαιτέρα για το Δήμο Πλατανιά, ένας Δήμος που βρίσκεται αδιάλειπτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2019 λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που θα μας δώσει την κατάλληλη τεχνογνωσία σε θέματα αντιμετώπισης και πρόληψης εκτάκτων καταστάσεων, όπως η συμμετοχή μας στο δίκτυο του ΣΠΑΥ (Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων). Επομένως το να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στο Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μου δίνει ουσιαστική πληροφορία για το τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών λειτουργίας για την πολιτική προστασία ….»

​Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνόδεψε τους συμμετέχοντες του Δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – BELC» στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας με αυτόν το τρόπο την εξαιρετικά χρήσιμη διήμερη ενημερωτική -εκπαιδευτική δράση. Πως προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ποιες είναι οι κύριες πολιτικές που θα διαμορφώσουν την ατζέντα της, ποιες οι καθοριστικές πολιτικές που εκπονεί το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και πως ο κάθε δήμος θα μπορεί να προετοιμαστεί για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Τέλος ο Δήμαρχος Πλατανιά, βγήκε σε απευθείας μετάδοση, μέσα από την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αίθουσα της ολομέλειας 9του ο Ευρωκοινοβουλίου, σε σύνδεση με την συνεδριακή αίθουσα εκδηλώσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στην οποία λάμβανε χώρα παράλληλα ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά με το ΕΠΑΛ Πλατανιά για την «Ημέρα Ευρώπης» στο πλαίσιο της έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας σχολείων Β’βάθμιας εκπαίδευσης τονίζοντας «….ότι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία, από την οποία πήραμε πολλά πράγματα και έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε προτάσεις και σκέψεις προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση καταστάσεων και προβλημάτων αλλά και στη διαχείριση κονδυλίων…», ενώ ευχήθηκε «….στις ευρωεκλογές του Ιουνίου τα 400. 000.000 πολίτες να ψηφίσουν τους πιο ενημερωμένους και με γνώσεις υποψήφιους ανεξαρτήτως σε ποια κομματική παράταξη ανήκουν»

The post Συναντήσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πλατανιά first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 7 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram