Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 09 Μαΐου 2024

Α. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο: Ορθώς ο πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα-Δεν πρέπει να σταματάει ποτέ ο διάλογος (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

anna-diamantopoulou-1

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένη, η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν, η οποία παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Θάνο Σιαφάκα, τόσο για θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα όσο και για το ζήτημα των επερχόμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Όποτε σταματάει ο διάλογος ξυπνούν τα όπλα-Το θέμα του Τεμένους θα πρέπει να τεθεί με καθαρότητα»

Όπως και σημείωσε αρχικά η κα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, για το θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όσον αφορά την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί, τόνισε «θα έλεγα ότι είναι μία από τις κινήσεις του Ερντογάν να ενισχύσει όσο γίνεται το εσωτερικό ισλαμικό μέτωπο (…). Εμάς μας ενδιαφέρει η δική μας πλευρά. Προφανώς και θα πρέπει να θέσει ο πρωθυπουργός με όλες τις διαστάσεις του το θέμα του μνημείου, γιατί είναι ένα μνημείο ορθόδοξο. Είναι ένα μνημείο μιας πάρα πολύ σημαντικής περιόδου για την ανθρωπότητα και αντίστοιχα να γίνουν και κινήσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή την Unesco, όπου να έχουμε καταγραμμένες και διεθνείς αντιδράσεις. Να μπει λοιπόν με καθαρότητα το ζήτημα, αλλά θεωρώ ότι μέσα στην ιστορία μας, όχι μόνο τη δική μας, την ανθρώπινη ιστορία, όποτε σταματάει ο διάλογος για οποιοδήποτε λόγο, τότε ξυπνούν τα όπλα».

«Ορθώς ο πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα-Δεν πρέπει να σταματάει ποτέ ο διάλογος» επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου εν συνεχεία της συνομιλίας της με το δημοσιογράφο λέγοντας «έχουμε έναν γείτονα πάρα πολύ μεγάλο, πάρα πολύ δύσκολο. Και παρόλα όσα γίνονται, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται τα τελευταία 50 χρόνια-για να πάω μετά από το θέμα της Κύπρου-δεν έχουμε αλλαγές. Μάλλον αλλαγές επί της ουσίας και επί των διεκδικήσεων προς το χειρότερο. Οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους και με την Τουρκία να βάζει κι άλλα πράγματα. Παρά λοιπόν, το γεγονός αυτό που είπαμε με το τζαμί, ορθώς θα πάει ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα. Δεν πρέπει να σταματούν ποτέ οι δίοδοι επικοινωνίας. Δεν πρέπει ποτέ να σταματάει η συζήτηση, ποτέ να σταματά ο διάλογος. Και πρέπει να μπαίνουν με πολύ καθαρό τρόπο τα ζητήματα και από τις δύο πλευρές».

«Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές θα κρίνουν την ενότητα ή τη διάλυση της Ευρώπης»

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην πορεία της συνομιλίας της με το Θάνο Σιαφάκα, «το πρώτο σενάριο είναι να ενωθεί η Ευρώπη περισσότερο, να έχει ισχυρή οικονομία και βιομηχανία, να έχει δική της άμυνα με προϋπόθεση πάντα την κοινωνική συνοχή που ήταν το διαμάντι στην κορώνα της. Το δεύτερο σενάριο είναι η Ευρώπη να συρθεί. Δηλαδή να έχουμε μια αδυναμία λόγω αλλαγών των ισορροπιών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δεν θα μπορούν τα κλασικά κόμματα της Ευρώπης να έχουν το πάνω χέρι. Να έχουμε ένα σύρσιμο, να μην μπορούν να παρθούν αποφάσεις και η Ευρώπη να πάει όσο γίνεται και πιο κάτω στο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και το τρίτο σενάριο-και έρχομαι τώρα στο θέμα Τραμπ-μια νίκη Τραμπ, εκτός από όλα αυτά που ανακοινώνει, δηλαδή ότι θα σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να πληρώσουν όσα πλήρωσε η Αμερική για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, θα βάλει δασμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που είχε βάλει μέχρι τώρα και ούτω καθεξής. Υπάρχει ακόμη ένα ενδιαφέρον θέμα ότι ο Τραμπ, όπως και ο Σι, δηλαδή ο Κινέζος πρόεδρος τώρα που επισκέφθηκε την Αμερική, την Ευρώπη, δείχνουν ότι έχουν μια προτίμηση προς τους αυταρχικούς ηγέτες. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να χωριστεί, να υπάρχει ένας εσωτερικός διχασμός αυτών οι οποίοι θα συνεργάζονται με τον Τραμπ και με την Κίνα και αυτών οι οποίοι θα προσπαθούν να συμπτύξουν μια ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτός ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης. Για αυτό και έχει συνεχή σημασία σε αυτές τις ευρωεκλογές να έρθει στο δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διακύβευμα που αφορά την επόμενη περίοδο. Δεν είναι ένας περίπατος καλοκαιρινός. Αυτές οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πάρα πολλά ζητήματα, θα κρίνουν την ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό και την ενότητα ή τη διάλυση της Ευρώπης. Τη διατήρηση μιας ενότητας η οποία έχει τα προβλήματα που όλοι τα ξέρουμε-μια ένωση κρατών είμαστε προς το παρόν, δεν είμαστε μια ενωμένη Ευρώπη-αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα».

«Δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Ράμα-Δεν θα πρέπει να την ηρωοποιήσουμε»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον κ. Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του περιττήκαι αχρείαστη, η κα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την εξής άποψη «θεωρώ ότι δεν πρέπει να του δώσουμε μεγάλη σημασία επικοινωνιακή και δεν πρέπει να ηρωοποιήσουμε τον κ. Ράμα. Θα κάνει μια επίσκεψη θα δει τους Αλβανούς πολίτες οι οποίοι τον ψηφίζουν. Το θεωρώ μια κίνηση η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να αντιδράσουμε, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αποδώσουμε τόσο μεγάλη σημασία».

Τέλος, σχετικά με το αν είναι στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την εξέλιξη και την άνοδο του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία, η κα Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε το εξής «η προεκλογική περίοδος ήταν πάρα πολύ πολωμένη και θα έλεγε κανείς παρακολουθώντας την προεκλογική περίοδο ότι είναι στον αέρα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν είναι στον αέρα και ότι και το συγκεκριμένο κόμμα και η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα αναγκαστεί μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση, γιατί ουσιαστικά αν αμφισβητήσουν αυτή τη συμφωνία των Πρεσπών, βγαίνουν τελείως εκτός συζητήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθόλου εύκολο, γιατί το συγκεκριμένο κράτος δεν έχει από πουθενά αλλού εκτός αν δεχτούμε να μπει η Κίνα ή να μπει η Ρωσία και να υποκαταστήσει όλη τη βοήθεια και την προσπάθειά της που κάνει η Ευρώπη για τη δημιουργία θεσμών, για τη δημοκρατία, για τα δημόσια έργα και όλα όσα κάνει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ενόψει της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα έχουμε αρκετές υποχωρήσεις».

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 7 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram