Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 02 Μαΐου 2024

Νέα Υόρκη: Σε «κλοιό ασφαλείας» ως τις 17 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – Πεδίο μάχης και το UCLA στην Καλιφόρνια

Νέα Υόρκη: Σε «κλοιό ασφαλείας» ως τις 17 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – Πεδίο μάχης και το UCLA  στην Καλιφόρνια Νέα Υόρκη: Σε «κλοιό ασφαλείας» ως τις 17 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – Πεδίο μάχης και το UCLA στην Καλιφόρνια Νέα Υόρκη: Σε «κλοιό ασφαλείας» ως τις 17 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – Πεδίο μάχης και το UCLA στην Καλιφόρνια
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Screenshot_81

Mε απολογισμό 300 συλλήψεις και χωρίς αναφορά για τραυματίες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς περιγράφει τη «μαζική επιχείρηση» που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Σίτυ, την ώρα που αστυνομική επιχείρηση έγινε και στο Πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια, με αφορμή τις άγριες συμπλοκές φιλο-παλαιστινίων και φιλο-ισραηλινών φοιτητών.

Το UCLA κήρυξε για πρώτη φορά παράνομο τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, το βράδυ της Τρίτης, με τις πανεπιστημιακές αρχές να καλούν την αστυνομία. «Απόψε σημειώθηκαν φρικιαστικές πράξεις βίας στον καταυλισμό και καλέσαμε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για βοήθεια», δήλωσε η Mary Osako, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου.
Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνει μασκοφόρους αντιδιαδηλωτές – που υποστηρίζουν το Ισραήλ – να επιτίθενται στους αντιπάλους τους με ξύλα και να προσπαθούν να διαλύσουν οδοφράγματα. Ένα άτομο που με παλαιστινιακή σημαία εθεάθη να σύρεται και να ξυλοκοπείται.

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ζήτησαν από την αστυνομία να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου – δύο ημέρες μετά την ημέρα της τελετής αποφοίτησης του κολεγίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναστέλλεται η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην πανεπιστημιούπολη “ως μέτρο ασφαλείας”. Η σχετικά ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα ότι το Hamilton Hall είναι «ένας ενεργός τόπος εγκλήματος» υπό αστυνομική έρευνα και η πανεπιστημιούπολη θα είναι προσβάσιμη μόνο σε όσους έχουν πανεπιστημιακές ταυτότητες.

Tο Πανεπιστήμιο Columbia εξέδωσε μια δήλωση μόλις 15 λεπτά μετά την είσοδο των αστυνομικών στην πανεπιστημιούπολη, λέγοντας ότι «λυπάται» που έπρεπε να βασιστεί στην αστυνομία για να ξεκαθαρίσει το χάος. «Αφού το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το εμβληματικό Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Στο σημείο αυτό εισήλθαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο θωρακισμένο όχημα για να σπρώξουν μια ράμπα σε ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου και να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. 

Δεκάδες διαδηλωτές εθεάθησαν να οδηγούνται από την πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια σε λεωφορεία από αξιωματικούς του NYPD.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα και «ενημερώνεται τακτικά για το τι συμβαίνει», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά αλλά οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αυτή την εβδομάδα- δεν ήταν παράδειγμα «ειρηνικής» διαμαρτυρίας.

Δώδεκα συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison

 Τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Ουισκόνσιν καθώς η αστυνομία του πανεπιστημίου και η αστυνομία της πόλης του Μάντισον κινήθηκαν για να απομακρύνουν τις σκηνές των φιλοπαλαιστινίων. Ακολούθησαν συμπλοκές με διαδηλωτές.

Από τις 18 Απριλίου, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε 31 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, σύμφωνα με το CNN ενώ περισσότερες από 2.000 διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στη Νέα Υόρκη από τις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: New York Post, BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 10 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram