Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Χανιά 19 Απριλίου 2024

Καταγραφή και κωδικοποίηση απορριμμάτων από μαθητές/τριες του Δημοτικού Βρυσών στα πλαίσια προγράμματος της WWF

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών, στα πλαίσια του προγράμματος της WWF «Adopt a Beach- Υιοθετήστε μια παραλία», το οποίο υλοποιεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, πραγματοποίησε την Παρασκευή 19/04/2024, τη δεύτερη επίσκεψή του στην υιοθετημένη παραλία του, με στόχο τη συλλογή απορριμμάτων (η πρώτη έγινε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη).

Το σχολείο υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο του 2023, τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραλίας ανατολικά της Γεωργιούπολης (τοποθεσία «Περαστικός»), την οποία επισκέπτονται πολλοί μαθητές/τριες με τις οικογένειές τους τα καλοκαίρια και πλέον την φροντίζει οργανωμένα δύο φορές τον χρόνο.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως μας εξηγεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικός (Αγγλικής Γλώσσας), Γεωργία Κούβαρη, είναι «η συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικά με την παράκτια και πλαστική ρύπανση των ακτών και η σταδιακή υιοθέτηση καλών πρακτικών συνυφασμένες με την καλλιέργεια και ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης».

Επίσης, εκτός από την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, «οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να δρουν ως ερευνητές, καταμετρώντας, κωδικοποιώντας και καταγράφοντας τα απορρίμματα της παραλίας σε ειδική βάση δεδομένων».

Τα …παράξενα απορρίμματα!!!

Όσον αφορά στη χθεσινή δράση που συμπίπτει χρονικά και με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ενεργά τη δράση ο δήμος Αποκορώνου προσφέροντας εκτός των άλλων και υλικά καθαρισμού), τα παιδιά των Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων, με ιδιαίτερο ζήλο, ως άλλοι επιστήμονες, συγκέντρωσαν πάνω από σαράντα κιλά απορρίμματα (!!!), κάνοντας ταυτόχρονα καταγραφή και κωδικοποίηση.

Ωστόσο ορισμένα από τα αντικείμενα που προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση στους μικρούς ερευνητές και που δεν είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου ήταν: υαλοκαθαριστήρας αυτοκινήτου, λάστιχο ποτίσματος, κοντάρι σκούπας, τρία γυάλινα τασάκια, τσουβάλια και δύο μπιτόνια πλαστικά!

Στα συνήθη απορρίμματα συγκαταλέγονται τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα καπάκια των μπουκαλιών, πλαστικά και χάρτινα ποτήρια, πλαστικές σακούλες, πλαστικά καλαμάκια, κομμάτια από δίχτυα κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας δεν εντάσσεται

στις οργανωμένες πλαζ.

Με το πέρας της έρευνας το ξενοδοχείο «Mare Blue», πρόσφερε χυμούς και νερά στην αποστολή του σχολείου.

Παρόντες καθόλη τη διάρκεια της δράσης ήταν η αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Σουχλάκη, ο δημοτικός υπάλληλος Μάνος Καποκάκης, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος του σχολείου Γεωργία Κούβαρη, οι εκπαιδευτικοί των εμπλεκόμενων τάξεων Αικατερίνη Νίκου, Σοφία Βακούλα, Ευαγγελία Τάρταλη, Αικατερίνη Νικολακάκη, Αικατερίνη Κουσουλάκη και ο διευθυντής του Δ.Σ. Βρυσών Ευάγγελος Μαρκούγιας/Ντουκάκης.

Τα στιγμιότυπα είναι από τη δράση των παιδιών στην παραλία της Γεωργιούπολης

The post Καταγραφή και κωδικοποίηση απορριμμάτων από μαθητές/τριες του Δημοτικού Βρυσών στα πλαίσια προγράμματος της WWF first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 7 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram