Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 19 Απριλίου 2024

Ν. Μηλαπίδης (Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στο Πρώτο: Καθ’ όλα δίκαιη παροχή το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές – Προκήρυξη τον Μάιο για 700 ιατρούς στα ΚΕΠΑ (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

neogennito

Μια εγγενής ανισότητα στο σύστημα των παροχών για τις γυναίκες που αποκτούν παιδί αποκαθίσταται με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στις μη μισθωτές εργαζόμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Μηλαπίδης, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.  «Οι μισθωτές του δημόσιου τομέα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές για ένα διάστημα. Οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν τις αποδοχές τους για τέσσερις μήνες και μετά πέρυσι, επεκτάθηκε από 6 μήνες σε 9 μήνες το δικαίωμα του επιδόματος μητρότητας που αντιστοιχεί στον εκάστοτε κατώτατο μισθό και είχαμε την κατηγορία των μη μισθωτών και των αγροτισσών, οι οποίες δεν ελάμβαναν μετά τη γέννηση του παιδιού τίποτα. Ήταν πραγματικά στο μηδέν» επισήμανε ο κ. Μηλαπίδης.

Στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, όπως ψηφίστηκε τέλη Δεκεμβρίου, προβλέφθηκε το επίδομα μητρότητας να επεκταθεί για πρώτη φορά και σε αυτές τις κατηγορίες, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας. Αντιστοιχεί πάλι σε εννέα μήνες επί τον κατώτατο, τον καινούργιο, που είναι τα 830 ευρώ.

«Είναι μια παροχή η οποία είναι καθ’ όλα δίκαιη και πρέπει το σύνολο των κυριών που γίνονται μητέρες να την λαμβάνουν, γιατί ακριβώς περιλαμβάνει τη στήριξη στους πρώτους κρίσιμους μήνες του παιδιού. Θυμίζω ότι αυτό το επίδομα είναι μεταβιβάσιμο για επτά μήνες και στον πατέρα, σε περίπτωση που ο πατέρας επιθυμεί να μην εργαστεί για να μείνει με το παιδί. Είναι κρίσιμο για τον πυρήνα της οικογένειας, αυτοί οι πρώτοι μήνες οι γονείς να είναι κοντά. Δεν είναι η λύση για το δημογραφικό προφανώς. Ανήκει σε ένα πλέγμα άλλων διατάξεων, υπάρχει το επίδομα γέννησης παιδιού, θυμίζω ότι κάθε οικογένεια, κάθε παιδί που γεννιέται έχει δικαίωμα στα 2.000 ευρώ. Υπάρχει τώρα το επίδομα μητρότητας που έρχεται μετά τη γέννα. Υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως το ολοήμερο σχολείο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχουμε δρόμο, για να φτιάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, ούτως ώστε ένα νέο ζευγάρι, οι άνθρωποι οι οποίοι θα υιοθετήσουν παιδιά, να ξέρουν ότι η πολιτεία φτιάχνει ένα πλαίσιο υποστήριξης για να μεγαλώσουν τα παιδιά με καλές συνθήκες. Είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά. Νομίζω ότι όσοι έχουν παιδιά και όσοι δεν έχουν καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά θέλουν και χρόνο και χρήμα, αλλά κυρίως προϋποθέσεις να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης.

Διευκρίνισε ακόμα, ότι καθώς πρόκειται για παροχή ασφαλιστικού χαρακτήρα και υπάρχουν κάποιες εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δικαιούχοι της παροχής είναι οι γυναίκες που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. «Είναι δύο οι προϋποθέσεις. Οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες μέχρι να γεννήσουν δικαιούνται από τον ΕΦΚΑ την άδεια κύησης και λοχείας. Αυτό είναι περίπου για τέσσερις μήνες, είναι ένα ποσό. Πρέπει να έχουν πάρει αυτό το ποσό, να είναι ασφαλιστικά ενήμερες ούτως ώστε μετά τη γέννα να μπορέσουν να απολαύσουν και το νέο επίδομα μητρότητας, που όπως είπαμε είναι περίπου 7.500 ευρώ το χρόνο, είναι 830 ευρώ επί εννέα μήνες. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ενήμερος, μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει το όποιο χρέος και μετά θα πάρει την παροχή» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Μηλαπίδης. Όπως είπε, το εν λόγω επίδομα έχει γίνει όσο πιο ευέλικτο γίνεται για να μπορεί να υποστηριχθεί η μητρότητα και η γονεϊκότητα.

«Θυμίζω ότι το μέτρο θα ισχύσει για όσες κυρίες έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24 Σεπτεμβρίου του 2023. Έχει μια αναδρομικότητα. Έχουμε πει ότι η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της ΔΥΠΑ και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει απόλυτα χωρίς γραφειοκρατία. Αν τις πρώτες δύο μέρες, επειδή το ενδιαφέρον είναι έντονο, υπάρξει κάποια πίεση, νομίζω ότι σταδιακά θα απορροφηθεί» συμπλήρωσε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην αποκατάσταση ακόμα μιας αδικίας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα.

«Έρχεται σύντομα, μπορεί και εντός της ημέρας, η υπογραφή ακόμα μιας υπουργικής απόφασης που αποκαθιστά ακόμη μια αδικία για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Υπήρχαν κάποιες κατηγορίες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν λάμβαναν επίδομα μητρότητας και την επέκταση που είχε γίνει το 2022. Είναι θέμα ωρών ότι θα υπογραφεί και αυτή η υπουργική απόφαση. Επαναλαμβάνω, για μισθωτές εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε τράπεζες και ΔΕΚΟ που δεν είχαν πάρει την επέκταση, θα το πάρουν αναδρομικά από το 2022» επισήμανε.

Έρχεται τον Μάιο προκήρυξη για περίπου 700 ιατρούς στα ΚΕΠΑ

Την πρόσληψη ιατρικούς προσωπικού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που λειτουργούν στη χώρα από το 2011, προανήγγειλε ο κ. Μηλαπίδης, στη συνέχεια της εκπομπής.

Πρόκειται για τα κέντρα στα οποία πιστοποιείται η αναπηρία, όπου προσέρχονται οι πολίτες ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές παροχές και οικονομικές και κοινωνικές διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα, κάρτα αναπηρίας για πάρκινγκ κτλ, περιέγραψε ο κ. Μηλαπίδης.

«Τα ΚΕΠΑ πλέον έχουν αλλάξει τη λειτουργία τους. Η αίτηση γίνεται και εκεί ηλεκτρονικά. Αυτό οδηγεί σε μια ενιαία γνωμάτευση όπου τελικά μπορεί ο πολίτης να απολαύσει μια σειρά από παροχές ανάλογα με τα ποσοστά αναπηρίας. Επειδή οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και εκεί σημειώνονταν καθυστερήσεις, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι έχουμε λίγους γιατρούς που υπηρετούν στα ΚΕΠΑ. Σήμερα στη χώρα υπηρετούν περίπου 500 γιατροί. Όμως τα περιστατικά είναι πολλά. Είναι στα Κέντρα Πιστοποίησης, στα κατά τόπους και είναι και στα κατ’ οίκον ραντεβού, δηλαδή σε περιπτώσεις που είναι βαριά τα περιστατικά και δεν μπορεί ο ασθενής να μετακινηθεί, δεν επαρκεί ο αριθμός των γιατρών, συν το ανάγλυφο της χώρας, η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, οι διαφορετικές περιοχές, είχαμε ζητήματα καθυστερήσεων» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, μέσα στον Μάιο, βγαίνει προκήρυξη, σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, έχουν υπογραφεί και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με την οποία υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των γιατρών.

«Θα φτάσουμε περίπου τους 1.200 γιατρούς με πολλές νέες ειδικότητες και αυξάνονται και 50% οι αμοιβές που αντιστοιχούν στους γιατρούς. Άρα θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους γιατρούς κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, να υπηρετήσουν στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι άνθρωποι που θέλουν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και ενδεχομένως ζουν στο περιθώριο ή βιώνουν ένα αποκλεισμό πολύ γρήγορα να εξυπηρετηθούν και νομίζω ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν» υπογράμμμισε καταλήγοντας ο κ. Μηλαπίδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram