Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Τέχνες 10 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα». Με την επιλογή του θέματος αυτού, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου. Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων ιδεών. Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

Για το 2024 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στους παρακάτω Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

  • Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση και με ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους.
  • Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη με ανθεκτικές υποδομές και με ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το ΙΜΜΑ διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις: 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Εκδήλωση «Το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ» | Ώρα 14:00

ΔΕΘ HELEXPO, Περίπτερο 15, Αίθουσα ΕΙΠ

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΜΜΑ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του. Για την ιστορία, το παρόν και τις σύγχρονες προκλήσεις του ΚΕΜΙΤ, συζητούν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ/ Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ και κ. Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος και συντονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 

Ψηφιακές Εξερευνήσεις στο ΙΜΜΑ για μικρούς και μεγάλους |Ώρα 10:00-16:00

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΜΑ | Ώρα 12:00


Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα πραγματοποιήσει διαδραστική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 7 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram