Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
Τοπικά 23 Οκτωβρίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» του Μουσείου Καζαντζάκη

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Το συνέδριο περιελάβανε ανακοινώσεις από επιστήμονες που καταπιάνονται συστηματικά με τη μελέτη του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις. Έλαβε χώρα το διάστημα 20–22 Οκτωβρίου Όλες οι εργασίες του συνεδρίου ήταν ανοιχτές για το ευρύ κοινό που ανταποκρίθηκε με θέρμη, καθώς το παρακολούθησαν με φυσική παρουσία περίπου 300 άτομα, ενώ η ζωντανή αναμετάδοση που γινόταν στο YouTube κανάλι του Μουσείου σημείωσε πάνω από 950 προβολές μέχρι την ώρα λήξης του συνεδρίου.

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 27 προφορικές εισηγήσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου που φώτισαν άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου  Κρητικού συγγραφέα. Η γυναικεία μορφή άλλωστε κατέχει σημαντική θέση στη ζωή του, ενώ συχνά αναφέρεται η αμφίθυμη εκπροσώπηση των γυναικών στο έργο του και το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις.

Το συνέδριο διαρθρώθηκε σε έξι συνεδρίες που εστίασανσε διαφορετικούς άξονες, όπως βιογραφικά στοιχεία γυναικών που συναναστράφηκε ο Καζαντζάκης, γυναικείες μορφές στα νεανικά, ποιητικά και θεατρικά έργα του, η γυναίκα του «Ανήφορου», θέματα καζαντζακικής ιδεολογίας και γλώσσας και συγκρίσεις άλλων γυναικείων μορφών της Νεοελληνικής λογοτεχνίας με αυτές του Καζαντζάκη.

Μέσα από τις ανακοινώσεις αυτές και τις ζωηρές συζητήσεις που ακολούθησαν, προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα, δόθηκαν απαντήσεις και εμφανίστηκαν νέα εργαλεία και προσεγγίσεις για τη συγκεκριμένη θεματική.

Οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου ξεχώρισαν για την ποιότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Οι σύνεδροι και το κοινό περπάτησαν στους δρόμους του Ηρακλείου κάνοντας έναν ιστορικό περίπατο στα βήματα του Καζαντζάκη και του Καπετάν Μιχάλη. Οι μαθητές της Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βασιλειών μελέτησαν «Τα Παλάτια της Κνωσσού» και παρουσίασαν τα ευρήματά τους με μοναδικό τρόπο που συνδύαζε τραγούδι, μουσική, χορογραφία και αφήγηση.

Τέλος, εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «Ο Ανήφορος: Το γνωστό-άγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους επιμελητές αυτής. Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22/12/2023 στο Φουαγιέ της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 40 χρόνια αδιάληπτης λειτουργίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου και με την υποστήριξη της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

The post Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» του Μουσείου Καζαντζάκη first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 206 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram