Κυριακή, 05 Μαΐου 2024
Κόσμος 25 Απριλίου 2024

Ε.Κ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας

Ε.Κ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας Ε.Κ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας Ε.Κ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τους πρώτους κανόνες που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας λόγω φύλου και στην προστασία των θυμάτων, ιδίως των γυναικών και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρει δελτίο τύπου του θεσμικού οργάνου στο Στρασβούργο.

Με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τους πρώτους ευρωπαϊκούς κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η οδηγία ζητά αυστηρότερους νόμους κατά της βίας στον κυβερνοχώρο, καλύτερη βοήθεια στα θύματα και μέτρα για την πρόληψη του βιασμού.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον καταναγκαστικό γάμο και περιλαμβάνουν ειδικές οδηγίες για διαδικτυακά εγκλήματα, όπως η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών και η διαδικτυακή λάμψη.

Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων για εγκλήματα που υπόκεινται σε πιο σοβαρές ποινές, όπως εγκλήματα κατά δημοσίων προσώπων, δημοσιογράφων ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κατάλογος των επιβαρυντικών περιστάσεων περιλαμβάνει επίσης την πρόθεση τιμωρίας των θυμάτων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την κοινωνική καταγωγή ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, καθώς και την επιθυμία του δράστη να διατηρήσει ή να ανακτήσει την «τιμή» του.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των θυμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσβασης σε ασφαλή καταφύγια. Τα θύματα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Οι αρχές των κρατών μελών θα έχουν περισσότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Θα πρέπει επίσης να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στο γεγονός ότι οι μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις θεωρούνται εγκλήματα.

Κατόπιν επιμονής του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα συντάσσει έκθεση κάθε πέντε χρόνια για να προσδιορίζει εάν οι κανόνες πρέπει να αναθεωρηθούν.

“Σήμερα, το Κοινοβούλιο έκανε τα πρώτα βήματα για να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο που τερματίζει τη βία κατά των γυναικών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευρείας κλίμακας που θα αποτρέψει τη βία κατά των γυναικών, θα προστατεύσει τα θύματα και θα διώξει τους δράστες, διασφαλίζοντας μια συνολική προσέγγιση προσέγγιση για την καταπολέμηση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα χωρίς την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ισότητα, Φράνσις Φιτζέραλντ (ΕΛΚ, Ιρλανδία)

“Αυτή η πρωτοποριακή οδηγία ενσωματώνει τη σταθερή μας δέσμευση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διάσωση ζωών. Καθώς προχωράμε μπροστά, ας θυμηθούμε αυτή τη στιγμή ως ένα ιστορικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα μέλλον όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να ζήσει χωρίς φόβο και χωρίς καταπίεση Αυτή είναι μια νίκη για τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η συνάδελφός του, η συνεισηγητής από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Evin Incir (S&D, Σουηδία):

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις,.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram