Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 30 Απριλίου 2024

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Βορειοκορεάτικος πύραυλος έπεσε τον Ιανουάριο στο Χάρκοβο

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Βορειοκορεάτικος πύραυλος έπεσε τον Ιανουάριο στο Χάρκοβο Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Βορειοκορεάτικος πύραυλος έπεσε τον Ιανουάριο στο Χάρκοβο Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Βορειοκορεάτικος πύραυλος έπεσε τον Ιανουάριο στο Χάρκοβο
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

North Korea Koreas Tensions

Τα συντρίμμια πυραύλου που χτύπησε τον Ιανουάριο την ουκρανική πόλη του Χάρκοβο ανήκαν σε βορειοκορεάτικο βαλλιστικό πύραυλο τύπου Hwasong-11 διαπίστωσαν παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσαν σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, η εισαγγελία του Χάρκοβο παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης θραύσματα πυραύλου, λέγοντας ότι ήταν διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα και ότι ίσως να είναι ένας πύραυλος που προμηθεύτηκε η Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα.

Στο κείμενο των 32 σελίδων που αποκάλυψε χθες Δευτέρα το πρακτορείο Reuters, οι παρατηρητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα θραύσματα που ανακτήθηκαν από πύραυλο που έπεσε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου 2024 προέρχονται από πύραυλο της σειράς Hwasong-11 της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας» και ως εκ τούτου παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα τελεί υπό κυρώσεις του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προγράμματα και τους βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσει από το 2006 και τα μέτρα εναντίον της έχουν αυστηροποιηθεί με τα χρόνια. Οι συγκεκριμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι της σειράς Hwasong-11 δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια το 2019.

Φώτο Αρχείου (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Οι διεθνείς παρατηρητές ταξίδεψαν στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα για να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια, όμως δεν βρήκαν στοιχεία ότι ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, ούτε μπόρεσαν να προσδιορίσουν ανεξάρτητα από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, ούτε από ποιον.

«Οι πληροφορίες για την τροχιά που δόθηκαν από τις ουκρανικές αρχές δείχνουν ότι εκτοξεύτηκε εντός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψαν στην έκθεσή τους προς την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα.

Οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης των παρατηρητών.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν εξαπολύσει κατηγορίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν κατηγορηματικά τόσο από τη Μόσχα, όσο και από την Πιονγκγιάνγκ.

Φώτο Αρχείου (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της τον περασμένο μήνα άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση των παρατηρητών του ΟΗΕ που παρακολουθούν επί 15 χρόνια την επιβολή των κυρώσεων του οργανισμού στη Βόρεια Κορέα, ενώ Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκαν πέρυσι να διευρύνουν τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram