Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 02 Μαΐου 2024

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις κατά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Screenshot_77

Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ και συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές που παραβίασαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων της 1ης Μαΐου. «210 άτομα συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη αφού δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας και προσπάθησαν να περπατήσουν στην πλατεία Ταξίμ και να επιτεθούν στους αστυνομικούς μας την 1η Μαΐου, Ημέρα Εργασίας και Αλληλεγγύης», έγραψε σε ανάρτηση στο X ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια. Προηγουμένως, ο Γερλίκαγια είπε ότι η πλατεία Ταξίμ θα αποκλειστεί «για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να το χρησιμοποιούν για προπαγάνδα».

Περισσότεροι από 40.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη την Κωνσταντινούπολη, κλείνοντας ακόμη και μικρούς δρόμους με μεταλλικά φράγματα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συγκέντρωση.

Συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στο δημαρχείο στην περιοχή Σαρατσάνε.

Στην περιοχή Μπεσίκτας, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 30 αριστερούς διαδηλωτές που φώναζαν «Το Ταξίμ δεν μπορεί να απαγορευτεί», ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας διαδηλωτής σύρθηκε στο έδαφος από την αστυνομία και η ομάδα του συνελήφθη. Άλλα 30 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή Σισλί. Η ομάδα για τα δικαιώματα της MLSA είπε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι σπρώχτηκαν στο έδαφος.

Ψηλά μεταλλικά φράγματα τοποθετήθηκαν γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις από το 2013, όταν ήταν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Δείξαμε τη θέλησή μας να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ. Έχουμε νομικά ερείσματα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αρζού Τσερκέζογλου, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), προσθέτοντας ότι: “Ταξίμ σημαίνει σύμβολο, σημαίνει Πρωτομαγιά, σημαίνει εργασία”.

Το 2023, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το κλείσιμο της πλατείας Ταξίμ για διαδηλώσεις ήταν παραβίαση δικαιωμάτων.

Η ιστορική πλατεία Ταξίμ πλατεία ήταν χώρος συγκέντρωσης για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς μέχρι το 1977, όταν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι αρχές άνοιξαν ξανά το δημόσιο χώρο το 2010, αλλά έκλεισε ξανά μετά τις διαδηλώσεις του 2013.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τα συνδικάτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας είχαν πιέσει την κυβέρνηση να ανοίξει την πλατεία για εργατικές συγκεντρώσεις, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τρίτη για οποιαδήποτε πρόκληση. Ο αρχηγός του CHP Ozgur Ozel, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu και εργατικά συνδικάτα, συγκεντρώθηκαν στη γειτονιά Sarachane. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να απελευθερωθεί το Ταξίμ», είπε ο Οζέλ. «Το Ταξίμ ανήκει στους εργάτες».

Οι κεντρικοί δρόμοι σε όλη την Κωνσταντινούπολη έκλεισα, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων και των τρένων του μετρό, σταμάτησαν λόγω των μέτρων ασφαλείας. Ορόσημα όπως το παλάτι Τοπ Καπί αποκλείστηκαν.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram