Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 08 Μαΐου 2024

Διαδικτυακή απάτη με 76.000 ψεύτικα e- shop και 800.000 θύματα – Γιατί ο διεθνής Τύπος δείχνει «έδρα» στην Κίνα

Διαδικτυακή απάτη με 76.000 ψεύτικα e- shop και 800.000 θύματα – Γιατί ο διεθνής Τύπος δείχνει «έδρα» στην Κίνα Διαδικτυακή απάτη με 76.000 ψεύτικα e- shop και 800.000 θύματα – Γιατί ο διεθνής Τύπος δείχνει «έδρα» στην Κίνα Διαδικτυακή απάτη με 76.000 ψεύτικα e- shop και 800.000 θύματα – Γιατί ο διεθνής Τύπος δείχνει «έδρα» στην Κίνα
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Διεθνής έρευνα που πραγματοποίησαν οι εφημερίδες Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκαλύπτει την εξαπάτηση 800.000 καταναλωτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκ των οποίων 476,000 μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο παράνομο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως έδρα τους την Κίνα.

Σε 76.000 ανέρχονται τα πλαστά διαδικτυακά καταστήματα που πρόσφεραν προϊόντα με έκπτωση από μεγάλες εταιρείες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες μάρκες υψηλής ποιότητας, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με τις επωνυμίες. Τα πρώτα fake καταστήματα στο διαδίκτυο φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015 ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 22.500. Καταναλωτές που εξαπατήθηκαν δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Πάνω από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες» υποβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και ο όμιλος φέρεται να επεδίωξε τζίρο άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

 Η Katherine Hart, επικεφαλής αξιωματικός στο Chartered Trading Standards Institute, περιέγραψε την επιχείρηση ως «μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κυβερνοχώρο».

‘Eγγραφα μισθοδοσίας που βρέθηκαν στα δεδομένα υποδηλώνουν ότι άτομα προσλήφθηκαν ως προγραμματιστές και πληρώθηκαν μισθοί μέσω κινεζικών τραπεζών.  Ως εργοδότης φέρεται η εταιρεία Fuzhou Zhongqing Network Technology Co Ltd, επιχείρηση που περιγράφεται ως «εταιρία ξένου εμπορίου που παράγει κυρίως αθλητικά παπούτσια, ρούχα μόδας, τσάντες επώνυμων προϊόντων και άλλες σειρές».

Η εταιρεία Fuzhou Zhongqing δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, έγραψε η εφημερίδα Guardian.

«Οι αστυνομικοί είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό»

Το δίκτυο χρησιμοποίησε ληγμένα domain για να φιλοξενήσει τα ψεύτικα καταστήματά του, αποφεύγοντας τον εντοπισμό από κατόχους επωνυμίας. Φαίνεται ότι κατάφερε έτσι να ελέγχει βάση δεδομένων 2,7 εκατομμυρίων.

Στη Γερμανία, η ιδιοκτήτρια ενός εργοστασίου γιαλιού, ανέφερε ότι δεχόταν τηλεφωνήματα σχεδόν κάθε μέρα από εξοργισμένους αγοραστές που ρωτούσαν πού είναι τα ρούχα Lacoste. Ανακάλυψε ότι μια παλιά της ιστοσελίδα, η perlenzwoelfe.de, είχε χρησιμοποιηθεί για την απάτη. Το περιεχόμενο ήταν ορατό στα αρχεία και ατήγγειλε την απάτη στην αστυνομία. «Οι αξιωματούχοι απλώς είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό», είπε.

Το ίδιο κατήγγειλε ο Michael Rouah που διευθύνει το Artoyz , ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ένα κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού που πουλά χειροποίητα παιχνίδια. Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων του αντιγράφηκε. «Έκλεψαν τις εικόνες από τον ιστότοπό μας και άλλαξαν τις τιμές». Ο ίδιος ενημερώθηκε από πελάτες και όπως λέει έχει προσλάβει δικηγόρο, αλλά απαιτεί χρόνο και κοστίζει χρήματα».

Πηγή: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram