Τρίτη, 07 Μαΐου 2024
Υγεία 26 Απριλίου 2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

flat-lay-2583212_1280

Η διατροφή συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία, τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, η διεθνής ερευνητική ομάδα πίσω από τη μελέτη, διαπίστωσε πως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές 181.990 συμμετεχόντων από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων U.K. Biobank και πραγματοποίησαν πολυάριθμες φυσικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, της απεικόνισης του εγκεφάλου και της γενετικής.

Η ομάδα συνέλεξε τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας, τις ταξινόμησε σε 10 ομάδες (αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.λπ.) και στη συνέχεια ανέλυσε αυτά τα δεδομένα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο (η οποία συνδέεται με την ευφυΐα).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, υπογραμμίζει την ανάγκη για σταδιακές διατροφικές τροποποιήσεις, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν εύγευστες αλλά φτωχές σε θρεπτικά συστατικά τροφές.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τζιάνφενγκ Φενγκ από το Πανεπιστήμιο του Ουόρικ στη Βρετανία αναφέρθηκε στη σημασία της εδραίωσης υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία.

«Για να προωθηθεί η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Φενγκ αναφέρθηκε και στον ρόλο της δημόσιας πολιτικής όσον αφορά την προώθηση προσιτών επιλογών υγιεινής διατροφής.

«Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή», κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 12 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram