Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 08 Μαΐου 2024

Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων – Υφίσταται η Συμφωνία των Πρέσπων (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

KAIRIDHS


Τη δική του εκτίμηση ως προς το γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να κάνει πράξη τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Είναι δύο τα επίπεδα, ένα μακροπρόθεσμο, μια στροφή της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό και αποστασιοποίησης από τον κοσμικό κεμαλισμό που έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια και επιταχυνθεί μετά το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα και είχαμε δει και τα ίδια με την Αγιά Σοφιά, τώρα με τη Μονή της Χώρας. Υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο, πιο βραχύ χρόνου που έχει να κάνει με τις εκλογικές πολιτικές στοχεύσεις στο εσωτερικό. (…) Η Τουρκία δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία πρέπει πάντοτε με ρεαλισμό να αναγνωρίζουμε, στέλνει αντιφατικά μηνύματα και υπάρχει αυτό το κρύο-ζέστη, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν μιλάει για διπλωματία και ανοιχτό διάλογο και δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Την ίδια ώρα κάνει αυτή την κίνηση, την οποία εμείς βεβαίως καταγγείλαμε, που την φέρνει σε αντίθεση με την UNESCO και κάθε πολιτισμένο άνθρωπο στον κόσμο τούτο. Είναι μια κίνηση πραγματικά άλλης εποχής ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως το ζήτημα θα τεθεί στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Θα τεθεί, όπως όλα τίθενται και τίποτα δεν μένει αναπάντητο» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η επόμενη κίνηση, όπως και με την Αγιά Σοφιά, θα γίνει προς την UNESCO, καθώς πρόκειται για αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
«Το να ψάξει να βρει κανείς προβλήματα στη συμπεριφορά της Τουρκίας νομίζω είναι εύκολο. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία, είναι ένας δύσκολος γείτονας, για να το πω κομψά και μετριοπαθώς» σημείωσε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς για την ατζέντα με την οποία θα προσέλθει στη συνάντηση η ελληνική πλευρά, ανέφερε τα εξής:
«Η ατζέντα είναι πρώτον, να διατηρήσουμε αυτή την ύφεση, αυτή την νηνεμία, αυτούς τους χαμηλούς τόνους, αυτό το καλό σχετικά κλίμα, με δεδομένο τα πολύ δύσκολα που ζήσαμε στο παρελθόν. Δεύτερον, να προχωρήσουμε τη συνεργασία σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η πολιτική προστασία, το περιβάλλον βεβαίως και το μεταναστευτικό. Και τρίτον, να επιμείνουμε στη διερεύνηση τυχόν οδών για την επίλυση της μεγάλης και δύσκολης διαφοράς που μας χωρίζει στο ζήτημα της οριοθέτησης, με στόχο τη Χάγη πάντα».


 
Αναφορικά με τις σημερινές διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, τις βουλευτικές και τις προεδρικές όπου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος και φαίνεται πως επικρατεί η υποψήφια Σιλιάνοφσκα του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO, ο κ. Καιρίδης είπε τα εξής. «Είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών. Στον πρώτο, η υποψήφια της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO πήρε διπλάσιες ψήφους από τον νυν πρόεδρο σοσιαλδημοκράτη, σαράντα- είκοσι και αναμένεται να εκλεγεί από ό,τι φαίνεται. Και βεβαίως έχουν και κοινοβουλευτικές εκλογές όπου και εκεί το VMRO αναμένεται να λάβει τη σχετική πλειοψηφία και να έχουμε αλλαγή κυβέρνησης από την κεντροαριστερά στην κεντροδεξιά. Δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 120 εδρών στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, θα συνεργαστεί από ό,τι φαίνεται με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα, όπως συνήθως γίνεται με τον βόρειο γείτονα. Αυτό θα περιπλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα όπου έλεγε πως θα αποφεύγει το «Βόρεια» στην ονομασία της χώρας, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως «εύκολα λέγονται κάποια πράγματα στην αντιπολίτευση, αλλά υπάρχουν οι διεθνείς δεσμεύσεις».

«Σίγουρα ωστόσο, στο ανοιχτό ζήτημα που έχουν τα Σκόπια με τη Βουλγαρία, η οποία είναι αυτή που αντιδρά στην προοπτική αυτή, με το βέτο και με κάποιες από τις πρόνοιες της Συνθήκης των Πρεσπών, ειδικά στα ταυτοτικά ζητήματα, πράγματα τα οποία είχαμε προειδοποιήσει εμείς τότε ως αντιπολίτευση το 18-19, ότι οι Βούλγαροι δεν θα δεχθούν τον μακεδονισμό που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και έχουν μπλέξει τώρα εκεί. Δεν νομίζω ότι εύκολα θα ξεμπλέξουν και με δεδομένο ότι έχουμε και κάποια πισωγυρίσματα, να το πω επίσης κομψά και στην Αλβανία, τίθεται εν αμφιβόλω συνολικά η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Ερωτηθείς αν υφίσταται η Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία είναι «υπογεγραμμένη και επικυρωμένη και κατά συνέπεια παράγει νομικά αποτελέσματα».
«Αν θέλει η νέα κυβέρνηση, αυτή που θα προκύψει, θα το δούμε, να βγει από αυτήν, θα υπάρξουν μια σειρά από παραγόμενες συνέπειες, αλλά νομίζω είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση για ένα τέτοιο σενάριο» προσέθεσε.
Προφανώς υφίσταται η Συμφωνία τόνισε ο υπουργός «και είναι κάτι το οποίο ως Νέα Δημοκρατία το είχαμε πει, ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία, είναι αυτό που είπατε ακριβώς πολύ ωραία λατινικά, pacta sunt servanda».

«Το VMRO ξέρετε ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με όλα αυτά. Ο προηγούμενος ηγέτης του, νυν φυγόδικος στην Ουγγαρία, ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε υιοθετήσει τον πιο ακραίο μακεδονισμό, τον αρχαιολατρικό μακεδονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα σημερινά Σκόπια είναι ευθέως απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τις ευαισθησίες ημών των Ελλήνων και συνολικά, νομίζω, κάθε ιστορικά πληροφορημένου και ενημερωμένου πολίτη. Θέλω να πω ότι αν ξαναγυρίσουν σε αυτά και ξαναρχίσουν να ξαναγεμίζουν τη Βόρεια Μακεδονία με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ, θα είναι οπωσδήποτε ένα πισωγύρισμα αλλά όλα αυτά απομένουν να φανούν. Το βέβαιο είναι ότι 30 και, χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δημοκρατίες αυτές βολοδέρνουν μεταξύ οικονομικής καχεξίας. Δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Να θυμίσω χώρες όπως οι Βαλτικές, όπως η Πολωνία, όπως η Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, οι οποίες έχουν βγει πάρα πολύ μπροστά και έχουν φτάσει σχεδόν στο μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ενωμένης Ευρώπης. Εδώ, τα Δυτικά Βαλκάνια, είτε μιλάμε για τη Βοσνία που έχει τεράστια προβλήματα, είτε για τη Σερβία, είτε για τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν αυτή την καχεξία και οικονομικά θα έλεγα και πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.
 

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 6 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram